De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders.
Inmiddels zijn veel van hen teruggekeerd in hun gemeenschap en is het de vraag of deze jonge vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen.
De Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.
Bekijk de speciale voorstellingen met Q&A met de regisseur en een aantal Jezidi-vrouwen
In 2014 viel de Islamitische Staat de provincie Sinjar in Iraaks Koerdistan aan. Een plek waar vooral Jezidi leven, een religieuze gemeenschap met veel tradities. Veel oudere mannen en vrouwen werden geëxecuteerd. Jonge vrouwen werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Sinds de bevrijding van Sinjar in 2016 door de Koerdische strijdkrachten zijn veel van hen teruggekeerd naar vluchtelingenkampen rondom Duhok. Het is de vraag of de vrouwen aan een nieuw leven kunnen beginnen.
De Koerdisch-Nederlandse filmmaker Reber Dosky volgt in Daughters of the Sun negen van de overlevenden die terugkeren naar hun gemeenschap. De jonge vrouwen krijgen hulp van theatermaker Hussein, die zich hun lot aantrekt en hen op weg helpt. Hij bemiddelt bij de bevrijding van meer vrouwen, die nog als slaaf worden gehouden van gevluchte IS-strijders in Turkije.
Dosky heeft gefilmd in Lalish, het spirituele centrum van de Jezidi’s. Daughters of the Sun is het hartverscheurende verhaal van maar liefst 7.000 Jezidi-vrouwen die steeds meer in de vergetelheid raken.
Over de regisseur
Reber Dosky (1975, Dohuk) is een Koerdisch-Nederlandse filmmaker. Hij studeerde af aan de Filmacademie in Amsterdam met zijn eerste documentaire The Call (2013). Zijn korte documentaire The sniper of Kobani (2015) won in 2016 de journalistieke prijs De Tegel. Zijn eerste lange documentaire Radio Kobani (2016) ging in première op IDFA en won de IDFA Award in de Nederlandse competitie. Drie jaar later won ook zijn documentaire Sidik and the Panther (2019) deze prijs.
Vanaf 25 maart op Movies that Matter Film Festival in Den Haag.