Denkend aan Holland is een tocht door de wereld van de verbeelding. Deze tocht voert ons door het stroomgebied van de Waal langs schilders, beeldhouwers en dichters die zich bezighouden met de kunst van het Kijken. Maar hoe doen ze dat en wat zien ze dan?
De kunstenaars hebben één ding gemeen: ze herscheppen de rivier. Door de film ga je zelf anders kijken, meer geschakeerd. Tegelijkertijd toont regisseur Jan Wouter van Reijen de rijkdom van ons Nederlands waterlandschap. De titel verwijst naar het beroemde gedicht Herinnering aan Holland van Hendrik Marsman uit 1936 dat het slotakkoord van de documentaire vormt.
Als je ergens naar staat te kijken, weet je maar nooit wat een ander naast je ziet.
Van Reijen: “De film is een portret van de rivier de Waal door de ogen van kunstenaars. Ik ga de hele rivier af; van de Duitse grens tot de zee. Ik vind dat één van de mooiste stukken van Nederland. Langs de hele rivier heb ik een stuk of vijftig schilders van allerlei niveaus bezocht, dus van fulltime professional schilders tot de hobbyist, waarvan de helft in de film terecht is gekomen. Later zijn daar ook beeldhouwers en dichters bij gekomen.
De film bestaat uit dertig portretjes van kunstenaars die het rivierlandschap als onderwerp hebben, vermengd met mijn eigen manier van naar de rivier kijken. Er zitten mensen tussen die volstrekt abstracte schilderijen maken. Als je dan uit het raam van hun atelier kijkt, snap je wat ze schilderen. Die abstractie is wat ik zo graag zichtbaar wilde maken.”
Denkend aan Holland ging in première op het 29e Nederlands Film Festival 2009. Release: 5 november 2009.
Denkend aan Holland
Nederland 2009, Nederlands, 101 min.