
In de documentaire Jan Sierhuis zelfportret kijkt Jan Sierhuis, tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret, terug op zijn bewogen en kleurrijke leven. Sierhuis groeide op onder moeilijke omstandigheden in de Amsterdamse volksbuurten maar schopte het uiteindelijk tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten uit de twintigste eeuw.
Goed bevriend met de kunstenaars Karel Appel, Constant en Corneille, bleek hij echter te jong en eigenzinnig om lid te worden van de CoBrA groep en ging zijn geheel eigen weg. Hier door viel hij op bij de legendarische museumdirecteur Jonkheer Willem Sandberg die aan de wieg stond van zijn succes. Het Stedelijk Museum werd door Willem Sandberg omgetoverd tot een van de meest belangrijke musea voor moderne kunst ter wereld en in haar collectie bevinden zich inmiddels meer dan 130 werken van Sierhuis.
Imposante ateliers
Ondanks het enorme internationale succes dat Sierhuis in de tweede helft van de twintigste eeuw genoot, is het werk van Sierhuis de laatste twintig jaar op de achtergrond geraakt. Het gevoel dat je een bijzondere ontdekking doet ontgaat je dan ook niet tijdens het kijken naar deze documentaire, die grotendeels is gefilmd in o.a zijn imposante ateliers in Amsterdam en in Spanje.
https://youtu.be/cW0-TQSqJNE