
In de documentaire Stemmen van naoorlogse generaties – Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken wordt ingegaan op de doorwerking van het oorlogsverleden en het koloniaal verleden.
De documentaire geeft aan de hand van gefilmde interviews een stem aan de naoorlogse generaties die roots hebben in voormalig Nederlands-Indië. Het laat op een beeldende manier zien hoe het verleden impact kan hebben. Stemmen die tot uiting komen in literatuur, voordrachten en kunstuitingen.
Simone Berger en Armando Ello gingen voor hun film op zoek naar de overdracht van (oorlogs)trauma’s van de eerste tot en met de derde generatie mensen met een Indische of Molukse achtergrond. Diverse aspecten van de doorwerking van de Indische en koloniale invloeden, twee oorlogen en de migratie komen aan bod.
Reggie Baay, Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen en Sylvia Pessireron verwerkten hun familiegeschiedenis in hun oeuvre en kijken hierop terug. Vier anderen van de derde generatie gebruiken hun familiegeschiedenis op artistieke of professionele wijze in hun dagelijkse werk: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Inez Schelfhout en Esmay Usmany. Zij geven een nieuwe vorm aan hun bewogen erfenis en aan de toekomst van het herdenken.
STEMMEN VAN NAOORLGSE GENERATIES is te zien in de volgende theaters:
- Woensdag 22 januari in Filmhuis Parkvilla Alphen aan den Rijn.
- Woensdag 29 januari om 18.50 uur en zaterdag 1 februari om 11.15 uur in Filmtheater De Lieve Vrouw in Amersfoort.
- Zondag 2 februari in Filmhuis Alkmaar.
- 27 februari om 13.30 uur in de Verkadefabriek Den Bosch (school voorstelling).
- Woensdag 30 april om 19.00 uur in Louis Hartlooper Complex Utrecht.
- Zondag 18 mei in Filmhuis De Spiegel Heerlen.
Stemmen van naoorlogse generaties
‘Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’
Nederland 2024, 82 min.