Een filmverhaal over de blues, vanaf de katoenplukkers in Mississippi tot en met de soldaten in Irak. Blueszangers van verschillende generaties nemen ons met hun bluesteksten mee door de Amerikaanse geschiedenis. Van de crisis eind jaren twintig tot en met het conflict van vandaag in Irak en de historische verkiezingsoverwinning van Barack Obama.
Times Like Deese is het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis is een reis aan de hand van de blues door het Amerika van nu. Vanuit de actualiteit, de economische crisis en de eerste zwarte president van de V.S. gaan we terug naar de oorsprong van de blues, de katoenvelden in de Mississippi-delta, de armoede, de discriminatie en de strijd om de gelijke burgerrechten. In de film zijn te zien: Charly Sayles, Memphis Gold, Blind Mississippi Morris, Super Chickan, Razorblade, L.C. Ulmer en Jimmy Duck.
Well, well. Ooh, well.
I’m on the Barack Obama train, it’s the train of hope, it’s the train of change,
I’m on the Barack Obama train, let’s make America great once again.
I’m fired up, I’m on the Obama train, it’s the train of hope, and it’s the train of change,
I’m fired up, and I’m on the Obama train, it’s the train of hope, it’s the train of change.
(…)
Oh, and the day that I long,
Is when all of my soldiers come back home,
Everybody ought to be singing this song:
– Larry Shannon Hargrove – “Barack Obama Train”
De blues vertelt van oudsher over de politieke en sociale situatie van de zwarte bevolking van Amerika. Eind negentiende eeuw zongen de zwarte arbeiders al over hun ellendige bestaan op de katoenvelden in het Zuiden van Amerika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lieten de zwarte soldaten hun blues horen in de loopgraven en werd het verdriet van de oorlog bezongen. Mede dank zij de platenindustrie werd de bluesmuziek in de jaren twintig van de vorige eeuw razend populair. De Afrikaanse-Amerikaan omarmde de blues waarin de liefde, discriminatie, onderdrukking, oorlog en strijd voor gelijke burgerrechten werden vertolkt.
Hey, Osama, a camel was your daddy and a sheep was your mama,
You won’t stand like a man,
You’re hiding in a cave in Afghanistan.
(…)
I said, hey Osama, you shamed your dad and disgraced your mama,
Osama, what you gonna do?
We got your number, it’s B-52.
– Sunny Ridell – “Hey Osama!”
Positie van de zwarte onderklasse
Deze documentaire over de blues beoogt geen volledig overzicht van de Amerikaanse geschiedenis te geven. Veeleer willen we een interessante en mooie selectie van bluesteksten en hun vertolkers maken, een reflectie op de Amerikaanse samenleving en de politieke situatie van toen en nu, met als jongste actualiteit: de historische verkiezingsoverwinning van Barack Obama.
De Amerikaanse oorlogen vormen een belangrijke rode draad in dit verhaal waarin de thema’s zich door de geschiedenis heen lijken te herhalen. Als uitgangspunt voor de research van dit plan gold in hoeverre de gelijke rechten en kansen van de zwarte bevolking gerealiseerd zijn en of de sociaal- maatschappelijke positie van de zwarte onderklasse van de Amerikaanse samenleving anno 2009 zich heeft verbeterd.
Times Like Deese ging in première tijdens het NFF 2011. Bekijk de website »
Times Like Deese
Nederland 2011, kleur, Engels gesproken/Nederlands ondertiteld, 88 min.